Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа Закон за национализация на системно важни банки в страната. Документът е публикуван на сайта на Върховната Рада на 26 октомври, съобщи "Известия".

"Държавата, представлявана (в случая) от Министерството на финансите на Украйна, участва в изтеглянето от пазара (национализация) на системно важна банка, за която Националната банка на Украйна (Централната банка) вземе решение да я определи като "неплатежоспособна", се казва в документа.

Отбелязва се, че такава процедура е предвидена в периода на "специалната военна операция" на Руската федерация на територията на Украйна.

Според посочения закон, Националната банка може да обяви системно важна банка в несъстоятелност, след това регулаторът трябва да уведоми самата банка, както и правителството на Украйна. След което, според закона, правителството ще вземе решение дали е необходимо да се национализира въпросната банка. В случай на положително решение, държавата ще изкупи акциите на обявената в несъстоятелност банка от собствениците за 1 гривна.

Към момента в списъка на системно значимите банки има включени 14 финансови институции. Сред тях има както държавни, така и частни украински банки, включително Алфа банк - Украина.

А предния ден стана известно, че Зеленски е поискал от Европейския съюз още 38 милиарда долара за покриване на бюджетния дефицит на Украйна. Той е заявил, че след началото на военните действия, бюджетният дефицит на страната е по 5 милиарда долара на месец.

Колко е досега помощта на Западните страни за Украйна, кои държави са дали най-много и за какво

Колко е досега помощта на Западните страни за Украйна, кои държави са дали най-много и за какво

Финансирането общо е почти колкото БВП на Украйна