Съединените щати съобщиха, че предоставят допълнителна военна помощ на Украйна в размер на $725 млн. Новият пакет включва боеприпаси за ракетни системи за залпов огън HIMARS и артилерийски снаряди, съобщи Пентагонът. А малко по-рано президентът на САЩ Джо Байдън призова украинския президент Зеленски да не се оплаква от недостатъчна помощ от Запада, съобщи The Washington Post на 11 октомври, като се позова на служител от Белия дом.

Помощта на Западните страни към Украйна - вече предоставена и обещана във финансова и друга форма - към началото на октомври вече възлиза на огромните 126 милиарда долара, следва от публикуваните данни на Института за световна икономика в Кил (Германия), пише "Ведомости". Това е почти равно на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2022 г., който се оценява от МВФ на $130 млрд.

От 24 февруари до 3 октомври Западните страни са похарчили или са обещали да отделят на Украйна над 119 милиарда евро, или 126 милиарда долара по среден обменен курс за този период. От тях, помощта по направления е: финансовата помощ е 53 милиарда долара, военната - 44 милиарда долара, хуманитарната - 15 милиарда долара, а помощта за бежанците се изчислява на 14,5 милиарда долара.

Разгледано по отделни държави, най-голяма помощ (дадена и обещана) на Украйна досега, очаквано оказват САЩ - общо 55 милиарда долара. От посочената сума, военната помощ на САЩ е на обща стойност $29 милиарда, финансовата - $16 милиарда, хуманитарната - $10 милиарда, помощ за бежанци няма.

Помощта на Полша за Украйна е втора по размер и възлиза на $7,6 милиарда, от които военната е $1,9 милиарда, финансовата е $1,1 милиарда, хуманитарната е $100 милиона, а помощта за бежанци достига $4,5 милиарда (най-голямата от отделна държава по този параграф).

На почти същата обща сума се изчислява и помощта на Великобритания ($7,4 милиарда) за Украйна, но тук от нея военната помощ възлиза на $4 милиарда, която е най-голямата по този параграф след САЩ.

Следващите две държави, съответно 4-та и 5-та по размер на помощта към Украйна, са Германия (общо $6,7 милиарда, от които $3,2 милиарда е за бежанците) и Канада (общо $3,2 милиарда, от които $1,9 милиарда е финансова).

Размерът на помощта на отделните държави към Украйна, разгледан спрямо размера на собствения им БВП, е най-голям при Полша, където достига 1,28% от БВП на страната.

Институции на ЕС са финансирали Украйна досега с общо $19,2 милиарда, от които $15,1 милиарда е финансова помощ, а военната е за $2,6 милиарда.

Помощта на международни (финансови) организации за Украйна досега е общо $10,3 милиарда и е само финансова.

Ангажиментите на Русия към четирите наскоро анексирани региона, ако се пресмятат по същия начин както го правят германските експерти, достигат $79 млрд., изчисли "Ведомости".

Военновременният бюджет на Русия - колко ще нараснат разходите за отбрана на страната

Военновременният бюджет на Русия - колко ще нараснат разходите за отбрана на страната

Бюджетният дефицит за тази година ще е едва 0,9% от БВП