Вносът на храни и напитки във Великобритания ще бъде обложен с мита на стойност около 9,3 милиарда паунда годишно ($12,2 милиарда), повишавайки цените в супермаркетите, ако държавата излезе от Европейския съюз без сделка, показва изследване.

Ако преговорите за Brexit не успеят да излязат от сегашната безизходица, хранителните стоки ще бъдат обложени средно с 27 процента при внос от ЕС, сочи доклад на Barclays Bank Plc., цитиран от Bloomberg. По-голямата част от тях ще бъдат поети от потребителите под формата на по-високи цени по щандовете.

10% от фирмите на Острова ще са пред фалит заради закъснения по границите след Brexit

10% от фирмите на Острова ще са пред фалит заради закъснения по границите след Brexit

Огромните задръствания са риск, а във Великобритания няма достатъчно складове

"Допълнителните мита, срещу които се изправят веригите, са значителни. И неминуемо цената ще се увеличи и ще бъде платена от потребителите", казва Иън Гилмартин от Barclays.

През миналата година Великобритания е внесла хранителни стоки и напитки на стойност около 48 милиарда паунда, като по-голямата част от тях са от ЕС. Докато някои производители могат да преместят част от производството, а банките - своите служители, супермаркетите не могат да избегнат ефектите от Brexit.