Японската йена в петък поскъпва спрямо долара и еврото на фона на увеличеното търсене на валути "тихи пристанища". Тази тенденция от последните дни се засили особено след като САЩ нанесоха ракетен удрар върху военни обекти в Сирия.

В петък през нощта, в отговор на жертвите от химическата атака на правителствената армия в гр. Идлиб, са изстреляни 60 ракети "Томохоук" по летище и други военни обекти в провинция Хомс.

От друга страна подкрепа за долара прогнозите за сирни данни за американския трудов пазар. Но нарастването на американската валута се спира от предпазливостта в очакване на резултатите от двудневната среща на президентите на САЩ и Китай, отбелязва MarketWatch.

Срещата Доналд Тръмп - Си Дзинпин започна вчера във Флорида. Американският президент заяви, че е "положена основа на приятелски отношения", които според него ще имат дълготраен характер.

Анализатори предполагат, че САЩ ще отслабят тона на критиките си спрямо търговската политика на Китай и разговорите ще се фокусират върху политическите проблеми, главно около Северна Корея.

Днес сутринта доларът спадна спрямо йената до 110,63 в сравнение с 110,81 йени в края на вчерашната сесия. През нощта в петък стойността на американската валута се понижи до 110,13 йени.

Еврото поевтинява в същото време до 117,84 йени при 117,95 йени при затваряне на вчерашната търговия.