Валутният пазар в петък започна търговията без особена динамика в навечерието на срещата между президентите на САЩ и Китай в рамките на лидерския форум на Г20 в Аржентина. Резултатите от разговорите между Тръмп и Си Дзинпин могат да доведат до примирие в търговската война да намалят опасностите пред световната икономика и да успокоят пазарите.

Тази седмица американската валута се оказа под натиск на фона на засилващите се очаквания Федералният резерв да намали темповете на втвърдяване на паричнокредитната си политика.

Но независимо от "миролюбивия" коментар на Джеръм Пауел, широкомащабна разпродажба на долари не се наблюдаваше. Това се обяснява с доброто състояние на американската икономика и статуса на "зелените пари" като актив убежище на фона на търговския конфликт САЩ - Китай и другите негативни процеси в световната търговия.

Индексът на долара, който отразява динамиката на американската валута спрямо кошницата от 6 основни валути - конкуренти, се държи стабилно в началото на днешната търговия на ниво около 96,771.

Доларът отслабва с 0,1 процента към йената, която днес се търгува при курс около 113,37йени.

Общата валута се стабилизира по отношение на американската на ниво $1,1392 за едно евро, след ръста си пред последните две валутни сесии.

Британският фунт стерлинг се търгува днес сутрина по $1,2779 за един паунд, губейки 0,1 процента от стойността си спрямо долара.