Великобритания е готова да обяви най-голямата програма за инвестиции в отбрана от края на Студената война досега, предаде CNBC.

Премиерът Борис Джонсън оповести, че правителството ще похарчи допълнителни 16,5 млрд. паунда или 21,8 млрд. долара за отбрана през следващите четири години. Настоящият бюджет на министерството на отбраната на Великобритания е почти 41,5 млрд. паунда.

Великобритания ще забрани продажбите на бензинови и дизелови автомобили още от 2030 г.

Великобритания ще забрани продажбите на бензинови и дизелови автомобили още от 2030 г.

По-рано от очакваното

"Взех това решение в пика на пандемията, защото защитата на кралството трябва да е на първо място", заяви премиерът в изявление в сряда вечерта. "Международната обстановка е по-опасна от когато и да е било след Студената война и Великобритания трябва да бъде вярна на историята си и да стоим до нашите съюзници. За да постигнем това, ние трябва да надградим отбранителните си възможности."

Според премиера това е шанс "да сложи край на ерата на отстъпление" и да засили глобалното влияние на Великобритания.

Правителството заяви, че очаква увеличените разходи, които ще бъдат насочени към инвестиране "в напреднали технологии", с които Обединеното кралство трябва да се позиционира "като световен лидер в области като кибер- и космическата сигурност и запълване на дефицитите в нашия отбранителен арсенал."

Новите ядрени амбиции на Великобритания след проваления проект с Hitachi за £20 млрд.

Новите ядрени амбиции на Великобритания след проваления проект с Hitachi за £20 млрд.

Кабинетът е засилил преговорите с френския гигант EDF и китайската China General Nuclear Power Corporation

За целта се създават три изцяло нови агенции. Първата ще е насочена към изкуствения интелект, "Национална киберсила" ще защитава хората от онлайн атаки, а "Космическите командоси" трябва да изстрелят първата ракета на страната до две години.

Допълнителните разходи за отбрана могат да създадат 10 хил. работни места, смятат от правителството. Съобщението идва в контекста на обещанието, дадено от управляващата Консервативна партия преди изборите през 2019 г. "да се надвиши целта на НАТО за разходи от 2% от БВП за отбрана и да се увеличава бюджетът с поне 0,5 процентни пункта над инфлацията ежегодно."

Така Великобритания ще се превърне в страната с най-големи разходи за отбрана в Европа и вторият по големина в НАТО, посочват от правителството.