Премиерът на Великобритания Борис Джонсън планира да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили в рамките на следващото десетилетие, пише The Guardian. Първоначалната цел на Лондон бе 2040 г., а през февруари срокът бе преместен с пет години: 2035 г.

Очаква се съобщението да бъде направено през следващата седмица, когато Джонсън ще представи редица екополитики, според FT. Правителството се надява те да дадат тласък на пазара за електромобили на Острова и да помогнат на страната да постигне климатичните си цели, включително намаляване на емисиите от парникови газове до нетно нула до 2050 г.

Електрицифираните автомобили изпревариха дизела по продажби в Европа

Електрицифираните автомобили изпревариха дизела по продажби в Европа

За първи път в историята

Въпреки растящата популярност - търсенето се удвои за годината - електромобилите все още отговарят за едва 7% от продажбите на електромобили във Великобритания през миналия месец, по данни на местната асоциация. Society of Motor Manufacturers and Traders многократно са отправяли призиви към правителството за дългосрочни стимули при покупка на електромобили и конкретни цели за изграждане на зарядни станции.

Очаква се кабинетът да отпусне 500 млн. паунда финансиране за зарядна инфрастурктура от следващата година.

Китай слага край на продажбите на бензинови и дизелови автомобили през 2035 г.

Най-големият пазар за автомобили в света слага край на бензина и дизела от 2035 г.

Всички нови автомобили трябва да бъдат електрически или хибридни