Традиционните автомобили с бензинови и дизелови двигатели стават нежелани в още една държава. Китай, най-големият пазар за автомобили в света, ще забрани продажбата на возила с конвенционален двигател с вътрешно горене през 2035 г., предава японското бизнес издание Nikkei.

От всички автомобили, продадени през 2035 г. и след това, половината трябва да бъдат електрически, плъгин хибриди или водородни. Останалата част трябва да са хибриди, гласи планът на Пекин.

Край на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 година, препоръчва доклад

Край на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 година, препоръчва доклад

За да бъде постигната поставената в Парижкото споразумение цел

Пътната карта бе анонсирана във вторник от автомобилни експерти. Докладът е подготвен под наставленията на Министерството на индустрията и информационните технологии и ще служи за основа на правилата в Поднебесната империя.

През 2019 г. електромобилите и плъгин хибридите представляваха 5% от продажбите в Китай. Според пътната карта съотношението трябва да достигне 50% през 2035 г. А от тях 95% трябва да бъдат чисти електромобили. Единствените автомобили с бензинов двигател, които ще могат да бъдат продавани след 2035 г., ще бъдат хибриди.

През септември президентът Си Дзинпин съобщи, че Китай ще намали въглеродните си емисии и ще стане въглеродно неутрална през 2060 г. Към момента втората най-голяма икономика в света е и най-големият източник на CO2.

Над 14 държави по света вече са обявили плановете си за забрана на продажбите на конвенционални автомобили. В повечето от тях това ще стане между 2030 г. и 2040 г. Ограничения за движение на автомобили на бензин и дизел обявиха и над 20 големи града.

През 2024 г.: Електромобилите вече няма да са по-скъпи от автомобилите с бензинов двигател

През 2024 г.: Електромобилите вече няма да са по-скъпи от автомобилите с бензинов двигател

"Няма да има много причини за покупка на автомобил с ДВГ след 2025 г.", казва Тим Буш, анализатор в UBS