Новите бензинови и дизелови автомобили трябва да изчезнат от пазара в Европа преди 2030 година, ако автомобилната индустрия иска да изиграе своята роля в спирането на промяната на климата и постигането на записаната в Парижкото споразумение цел от 1,5°C, показва нов доклад на германската German Aerospace Center. До 2035 г. пък трябва да спрат и продажбите на хибриди.

Емисиите от автомобилите почти не са се променили през последните десет години и индустрията ще "изхарчи своя въглероден бюджет" в рамките на следващите пет или десет години, освен ако не настъпи значителна промяна, се казва в доклада.

"Емисиите CO2 от автомобилите трябва да достигнат своя пик възможно най-скоро", казва проф. Хорст Фридрих, директор на института, пред Guardian.

Изследването предупреждава, че са нужни спешни мерки, включително намаляване на продажбите на конвенционални автомобили до 5 милиона през 2022 г.

Германия иска бонуси за клиентите при връщане на стара дизелова кола

Германия иска бонуси за клиентите при връщане на стара дизелова кола

Парите ще бъдат изплащани от производителите, а не от държавата

Ще бъдат нужни и промени в поведението на хората - да избират по-често ходенето пеша, с колело или с градския транспорт.Скорошен доклад показа, че увеличаване на температурите с 2°C ще изложи около 10 милиона души повече от крайбрежните райони на наводнения и бури и щети по реколтата, отколкото повишение от 1,5°C.Европейската комисия предложи 30% намаляване на емисиите от автомобилите до 2030 г., а ресорни депутати настояват спадът да бъде 45%.

Редица страни, включително Германия, Ирландия, Индия и Холандия вече заявиха, че ще забранят продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г.