Правителството на Великобритания е близо до това да даде "зелена светлина" за изграждането на два нови енергоблока с ядрени реактори EPR от трето поколение в ядрената централа "Сайзуел Си" в Съфолк, Югоизточна Англия.

По информация на BBC през последните седмици властите на Острова са засили преговорите с френския ядрен гигант EDF, който трябва да строи реакторите.

Към момента няма официални данни за финансовото естество на преговорите за новите ядрени мощности, но това скоро може да се промени, защото правителството на страната заявява все по-голяма убеденост, че Великобритания се нуждае от нови ядрени реактори. По непотвърдена информация проектът се оценява на 18 милиарда паунда.

EDF и китайската China General Nuclear Power Corporation притежават съответно 80% и 20% в проекта, като и двете компании все още не са дали публичност на намеренията си.

Лоша новина за Великобритания: Hitachi се оттегли от ядрен проект за £20 милиарда

Лоша новина за Великобритания: Hitachi се оттегли от ядрен проект за £20 милиарда

Японската компания се оттегли от проекта за съживяването на централата Wylfa в Уелс

Развитието на ядрената индустрия на Великобритания е тема, която се обсъжда засилено през последните месеци, особено в контекста на постигането на въглероден неутралитет и пандемията на новия коронавирус. Страната е и една от малкото развити държави, в които към момента продължават да се изграждат ядрени мощности.

Донякъде плановете за двата нови енергоблока в "Сайзуел Си" могат да се разгледат като компенсация, предвид скорошната лоша новина за окончателното оттегляне на японската компания Hitachi от дълго планиран проект за нова ядрена централа на Острова. Проектът беше оценен на 20 милиарда паунда. Става въпрос за възраждането на ядрената електроцентрала Wylfa, известна още като бившата електроцентрала Magnox, която е разположена близо до северозападното крайбрежие на Уелс. Работата на централата спира завинаги на 30 декември 2015 година, след 44 години експлоатация. На 4 април 2017 година Horizon Nuclear Power - дъщерното дружество на Hitachi, разработващо проекта - подава молба до Службата за ядрено регулиране на Великобритания за изграждане на два нови и модерни реактора на мястото на старата станция. А на 16 септември тази година дружеството обяви, че се изтегля от проекта.

Великобритания също така не веднъж е показвала интереса си към развитието на малките модулни реактори (ММР), в които според мнозина експерти се крие бъдещето на ядрената индустрия. Преди малко повече от месец правителството заяви, че ще подкрепи с 2 милиарда паунда разработването на ново поколение мини ядрени реактори от консорциума, ръководен от Rolls-Royce и обединяващ 9 компании, сред които Laing O"Rourke и Atkins. В средата на месец юли кабинетът съобщи, че ще инвестира 40 милиона паунда за развитие на усъвършенствани ядрени модулни реактори и малки модулни реактори. А през месец ноември миналата година Британската организация за научни изследвания и иновации (UKRI) отпусна средства на Rolls-Royce по проектите за ММР.

С £2 млрд. Великобритания задълбочава подкрепата си за малките модулни ядрени реактори

С £2 млрд. Великобритания задълбочава подкрепата си за малките модулни ядрени реактори

Страната има голям интерес към разработването на по-малки ядрени мощности