Правителството на Великобритания подкрепя планове за отпускане на до 2 милиарда паунда за разработването на ново поколение мини ядрени реактори.

Консорциум от 9 компании, ръководен от Rolls-Royce, Laing O"Rourke и Atkins, иска да изгради до 16 малки централи с мини или малки модуни реактор (ММР) до 2050 година. А сега източници от правителството и индустрията потвърдиха, че се обсъжда държавна помощ за разработването и изграждането на реакторите, която ще възлиза на между 1,5 и 2 милиарда паунда.

Помощта за индустрията обаче не е сигурна. Според източниците въпреки че дискусиите по темата продължават, окончателното решение ще бъде взето от Министерството на финансите на Острова.

Консорциумът, който включва и Националната ядрена лаборатория във Великобритания, ще търси и допълнително финансиране от най-малко 2 милиарда паунда, включително от частни инвеститори и капиталовите пазари.

Очаква се подкрепата за технологията за малките модулни реактори да бъде част от "плана от 10 точки за зелена индустриална революция" на премиера Борис Джонсън, който се очаква да бъде представен до края на настоящата година.

Великобритания "налива" £40 млн. за развитие на малки модулни ядрени реактори

Великобритания "налива" £40 млн. за развитие на малки модулни ядрени реактори

Три проекта ще бъдат финансирани с по 10 млн. паунда, а останалите средства ще бъдат инвестирани за проучвания

Великобритания има голям интерес към малките модулни реактори. В средата на месец юли правителството заяви, че ще инвестира 40 милиона паунда за развитие на усъвършенствани ядрени модулни реактори и малки модулни реактори. Тогава с три четвърти от средствата трябваше да бъдат подкрепени три проекта за ММР с по 10 милиона паунда. През месец ноември миналата година Британската организация за научни изследвания и иновации (UKRI) отпусна средства на консорциума, воден от Rolls-Royce, за разработването на новия тип ядрени мощности. Средствата от UKRI възлизаха на 18 милиона паунда и бяха част от първоначалното финансиране на обединението.

В началото на тази година от Rolls-Royce заявиха, че компанията ще разработи и инсталира мини ядрен реактор най-късно до 2029 година. А в края на месец март стана ясно, че Турция има интерес към реакторите на компанията. Британската компания заяви интерес и да изгражда централи с малки модулни реактори в Австралия, където по принцип ядрената енергетика е забранена с мораториум. Предложената на правителството на страната ценa възлизaше нa 1,5 милиapдa пayндa.

В началото на месец април Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) заяви, че е стартирала ключов проект за оценка на икономическите параметри на малките модулни реактори (ММР) в отговор на засиления интерес.

Организацията отбелязва големия брой проекти (около 50 проекта и концепции) за разработване на модулни реактори, които са в различни етапи на готовност. Следователно техните разходи и срокове за доставка трябва да бъдат адекватно анализирани, оценени и където е необходимо - оптимизирани.

Според международната агенция има нужда от разработването на някои специфични бизнес модели, свързани с проектите за ММР, така че да се отговори на нуждите и очакванията на пазара. Например самият пазар трябва да бъде достатъчно голям, за да поддържа търсенето на компоненти и услуги за индустриална поддръжка.

Икономическото въздействие от развитието и внедряването на малки модулни ядрени реактори трябва да бъде много добре количествено изчислено и съобщено, за да може технологията да получи обществена подкрепа, пише МААЕ.

Великобритания инвестира в проекта на Rolls-Royce за нов тип ядрен реактор

Великобритания инвестира в проекта на Rolls-Royce за нов тип ядрен реактор

Компанията гарантира енергийна сигурност и постоянни доходи за икономиката на Острова