Японската компания Hitachi се оттегли от дълго планиран проект за нова ядрена централа във Великобритания, въпреки предвиденото най-щедро възнаграждение за подобен проект в страната, пише Bloomberg.

Компания обяви, че е решила да се оттегли от енергийния проект Wylfa в Уелс, позовавайки се на влошаване на инвестиционната среда поради пандемията на новия коронавирус. Работата по начинанието за 20 милиарда паунда, или 26 милиарда долара, е спряна от януари 2019 година, след като компанията не е постигнала споразумение за финансиране с правителството на Великобритания.

Решението е последното препятствие пред възраждането на ядрената енергетика, което привържениците на сектора популяризират като безвъглеродно решение за надеждна енергия в момент на нарастващи опасения за изменението на климата. Превишаването на разходите и по-евтината конкуренция затрудняват проектите и инженерите в Япония, САЩ и Великобритания, а оттеглянето на Hitachi сега може да се възприеме и като лоша поличба за ядрената енергетика като цяло.

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

Ядрената енергетика трябва да бъде в сърцето на прехода към чиста енергия

Великобритания е една от малкото развити страни, които все още строят ядрени реактори, като правителството припознава проектите като усилия за привличане на милиарди паунда инвестиции в нови нисковъглеродни електроцентрали и създаване на хиляди работни места. Финансирането на тези прекомерно скъпи инфраструктурни проекти обаче се превърна в пречка, особено в условията на по-евтиния природен газ и възобновяемите източници.

Пакетът за финансиране, предложен на Hitachi през 2019 година, не беше достатъчен, за да привлече допълнителен интерес от други частни инвеститори. Страната обмисля модел на финансиране, при който държавата да поеме по-голяма част от риска за строителството. Резултатът от тази консултация обаче се забави.

Великобритания заяви, че е предложила пакет, който "надхвърля значително това, което всяко правителство е било готово да обмисли в миналото". Ядрената енергия все пак още представлява ключов елемент от енергийната политика, включително в сферата на разработването на малки модерни модулни реактори.

"Оставаме готови да обсъждаме нови ядрени проекти с всички жизнеспособни компании и инвеститори, желаещи да разработят обекти във Великобритания", заяви правителствен говорител.

Китай ще изпревари САЩ като най-голям производител на ядрена енергия. И това може да стане по-скоро от очакваното

Китай ще изпревари САЩ като най-голям производител на ядрена енергия

Липсата на нови проекти в САЩ, Япония и Европа дава зелена светлина на Пекин и Москва

Перспективите за централата Wylfa изглеждаха по-оптимистични миналия месец, когато Horizon Nuclear Power, дъщерното дружество на Hitachi, разработващо проекта, заяви, че преговаря с правителството за съживяването на станцията.

Бъдещето на начина, по който Великобритания финансира нови ядрени проекти, се очаква да бъде обявено в дългоочакваната енергийна бяла книга на правителството следващия месец.

С оттеглянето на Hitachi от новия проект, Великобритания се изправя пред още по-голям проблем - ядрените централи застаряват и се очаква няколко станции да затворят по-рано от планираното, оставяйки страната в лоша позиция спрямо правно обвързващата цел за нетни нулеви емисии до 2050 година, която трябва да достигне.

Понастоящем френската Electricite de France е единствената компания, изграждаща нови ядрени проекти във Великобритания - реактор в цeнтpaлaтa Ніnklеу Роіnt С. Компанията, която е и най-големият производител на ядрена енергия в света, също изпитва сериозни затруднения - главно с нарастващите разходи и забавянето със сроковете.

Великобритания "налива" £40 млн. за развитие на малки модулни ядрени реактори

Великобритания "налива" £40 млн. за развитие на малки модулни ядрени реактори

Три проекта ще бъдат финансирани с по 10 млн. паунда, а останалите средства ще бъдат инвестирани за проучвания

Ядрената електроцентрала Wylfa, известна още като бившата електроцентрала Magnox, е разположена близо до северозападното крайбрежие на Уелс.

През 1963 и 1971 година в централата започва изграждането съответно на първи и втори реактор. През 2012 година вторият реактор на централата е изключен, а три години по-късно това се случва и с първия реактор. На 30 декември 2015 година ядрената електроцентрала изгасва след 44 години експлоатация.

На 4 април 2017 година Horizon Nuclear Power подава до Службата за ядрено регулиране на Острова заявление за изграждане на два нови и модерни реактора на мястото на старата станция, което дава тласък и надежда на идеята за съживяването на централата. Сега обаче това се отлага за неопределен период от време.

Международното сътрудничество в сферата на ядрената енергетика достигна нов връх

Международното сътрудничество в сферата на ядрената енергетика достигна нов връх

Във Франция беше поставено началото на сглобяването на международния термоядрен експериментален реактор ITER