В Южна Франция се проведена тържествена онлайн церемония, поставяща началото на сглобяването на международния термоядрен експериментален реактор ITER.

Международният термоядрен експериментален реактор на базата на концепцията на токамака е един от най-големите примери за международно сътрудничество в сферата на развитие на ядрената енергетика, а на церемонията взеха участие официални представители на всички страни в проекта.

В проекта си сътрудничат 35 държави, като важна роля, освен членките на ЕС, имат още Русия, САЩ, Индия, Китай, Южна Корея и Япония.

Човечеството е по-близо отвсякога до създаването на безкрайна чиста енергия

Човечеството е по-близо отвсякога до създаването на безкрайна чиста енергия

Светият граал на чистата енергия, сребърният куршум срещу глобално затопляне

ITER е експериментален термоядрен реактор, базиран на концепцията за токамак - руска научна разработка, която използва магнитно поле за удържане на гореща плазма в т.нар. "торус" (въртящ се триизмерен кръг).

Проектът цели да постигне и възпроизведе термоядрената енергия на слънцето, като покаже, че е възможно да се контролира термоядрен синтез в индустриален мащаб.

Изграждането на ITER може да осигури на човечеството надежден източник на енергия, ефективен в продължение на милиони години.

Наскоро money.bg разказа на читателите си подробно за проекта, който е способен да донесе на света безкрайна чиста енергия. Пълната публикация може да намерите тук.

Малката лаборатория, която революционизира ядрената енергетика

Малката лаборатория, която революционизира ядрената енергетика

Новата технология за ядрен синтез предлага по-малки, по-евтини и много по-безопасни мощности