Германският автомобилен производител Volkswagen започва днес преговори с редица банки за получаването на мостов кредит в размер до 20 млрд. евро, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свой източник.

Според този източник, компанията ще използва средствата за създаване на финансова „въздушна възглавница за безопасност”.

Освен това финансовият ход цели да демонстрира, че компанията запазва кредитоспособността си, независимо от „дизеловия” скандал и е способна да привлече средства в големи размери.

По оценка на банка Barclays, общата сума на щетите за VW, включително тези за отзоваване и ремонта на автомобили, а така също и за съдебни разходи, може да достигната 25 млрд. евро до 2017 година.

Според агенцията днес компанията ще може да представи на германските власти нов план за отстраняване на неизправностите по автомобилите. Предвидените в него разходи са по-малки от първоначално разчетените. Ако този план бъде приет в Германия, то той ще може след това да се приложи и за целия Европейски съюз.