Япония ще състави нов пакет от икономически стимули за 73,6 трлн. йени или 708 млрд. долара, обяви премиерът Йошихиде Суга, предаде CNBC.

От тази сума около 40 трилиона ще са за директни разходи и инициативи, насочени към намаляване на въглеродните емисии и стимулиране на цифровите технологии, каза Суга на среща с ръководители на управляващите партии.

Ще бъде създаден и фонд с размер от 2 трлн. йени за насърчаване на въглеродния неутралитет на страната до 2050 г., друг 1 трлн. йени ще отиде за ускоряване на дигиталната трансформация и 1,5 трлн. йени ще бъдат раздадени като субсидии за подпомагане на ресторантите.

Япония забранява продажбата на нови бензинови и дизелови коли от 2035-а

Япония забранява продажбата на нови бензинови и дизелови коли от 2035-а

Целта на страната е да постигне 100% електрификация в следващите години

Кабинетът трябва да одобри пакета от стимули по-късно днес. Когато го направи, общата стойност на стимулите в хода на настоящата криза ще достигне до около 3 трлн. долара. Два предишни пакета тази година на обща стойност 2,2 трлн. долара бяха фокусирани върху непосредствения удар върху домакинствата и бизнеса от мерките срещу пандемията.

Инвестирането в цифрови и зелени инициативи е област, която Суга определи за свои ключови приоритети още при встъпването си в длъжност.

"Избрахме тези мерки, за да запазим заетостта, да поддържаме бизнеса, да възстановим икономиката и да отворим път за постигане на нов растеж в сферите на зелените и цифровите технологии, така че да защитим живота и доходите на хората", каза Суга на срещата.

Политиците в световен мащаб скъсаха язовирната стена на паричните и фискални стимули, за да предотвратят дълбока и продължителна рецесия, тъй като коронавирусът затвори международните граници и изпрати милиони без работа. В САЩ в момента Конгресът също обсъжда план за помощ на стойност 908 млрд. долара.