Ниските лихвени проценти в Европа помогнаха на Китай да продаде първия си дълг с отрицателна лихва в историята. Поднебесната империя набра $4,7 млрд. в три транша в общата валута, пише Bloomberg.

Облигациите бяха посрещнати с огромно търсене, благодарение и на бързия икономически растеж на Китай след справяне с пандемията, както и заради сравнителния недостиг на китайски облигации, деноминирани в евро. Сделката е на стойност €4 млрд. и е разделена между 5-, 10- и 15-годишни облигации. Петгодишният дълг се радваше на голям интерес и Китай успя да продаде ценните книжа с отрицателна лихва от 0,152%. 10- и 15-годишните облигации бяха продадени при лихви от 0,318% и 0,664% съответно.

Това е първият път, в който Китай продава дълг с отрицателна лихва, според Dealogic. Инвеститорите подадоха поръчки за общо €18 млрд., според Самюел Фишър, директор в Deutsche Bank. "Хората искат по-голяма експозиция към Китай. Финансовите ѝ пазари се отварят, но все още има недостиг на суверенен дълг".К

ъм момента дълг с пазарна стойност от $16,9 млрд. се търгува при отрицателни лихви, според ICE BofA Global Broad Market Index, бенчмарк за световните дългови пазари.

В последно време Китай все по-често се обръща към международните пазари. През ноември миналата година страната продаде дълг в евро за първи път от 2004 г. А преди месец набра $6 млрд., продавайки облигации, деноминирани в долари.

През третото тримесечие на 2020 г. икономиката на Китай нарасна с 4,9% спрямо година по-рано. Международният валутен фонд очаква втората най-голяма икономика да бъде единствената голяма, която да отчете растеж през тази година. Прогнозата е за експанзия на БВП от 1,9%.