Компаниите по света ще задлъжнеят с още $1 трлн. през 2020 г., опитвайки се да си осигурят средства, за да се справят с икономическите щети от пандемията, показва ново изследване сред 900 фирми, цитирано от Reuters.

След безпрецедентното покачване на задлъжнялостта, световният корпоративен дълг ще се увеличи с 12% до около $9,3 трлн. След години на натрупване на нови заеми, най-задлъжнелите компании в света вече дължат толкова, колкото и средни по размер държави.

През 2019 г. покачването бе 8%, като тогава нуждата от средства бе движена от сливания и придобивания, както и от обратно изкупуване на акции и изплащане на дивиденти.

Тази година обаче "Covid-19 промени всички", казва Сет Майер, портфолио мениджър в Janus Henderson - компанията, която провежда проучването.

Между януари и май компаниите емитираха облигации за $384 млрд., а Майер изчислява, че през последните седмици е поставен нов рекорд по емитиране на дълг от по-рисковите компании с нисък кредитен рейтинг.

Компаниите, включени в индекса, вече дължат с 40% повече, отколкото през 2014 г. А ръстът на задълженията расте далеч по-бързо от печалбата. За същите 900 компании печалбата преди данъи расте за този период с 9,1% до $2,3 трлн.

Американските компании държат почти половината от световния корпоративен дълг - около $3,9 трлн. Именно в САЩ задлъжнялостта расте и най-бързо през последните пет години, като изключим Швейцария, където също имаше вълна от сделки по сливане и придобиване.

На следваща позиция идва Германия със $762 млрд. В най-голямата европейска икономика са и три от най-задлъжнелите компании в света: Volkswagen дължи $192 млрд. - не много далеч от държави като Южна Африка и Унгария.

Четвърт от компаниите в индекса нямат нетни задължения, а някои дори имат огромни резерви кеш. Alphabet, която притежава Google, е "спестила" $104 млрд.

Вълната от корпоративни фалити в САЩ тепърва започва

Вълната от корпоративни фалити в САЩ тепърва започва

Само през май са банкрутирали 29 големи компании