Хасан Айхан следва заръките на съпругата си миналата седмица, като занася семейните спестявания на Капалъчаршъ в Истанбул, за да купи злато. Само за две седмици турците купуват злато на стойност $7 млрд., пише Reuters.

Спомените от валутната криза, която разтърси Турция само преди две години, все още са пресни. Пенсионираният полицай е сред тези, които играят на сигурно, докато чака на опашка в покрития пазар, където екранът, показващ цената на златото, сочи, че тя се е покачила с една турска лира ($0,1366) само за десет минути.

"Смятам, че това е най-добрата инвестиция в момента, затова обърнах доларите, за да купя злато", казва 57-годишния мъж. "Смятам да изтегля и лирите си и да купя злато и с тях, но ме е страх да отида до банката заради коронавируса", твърди той.

Ден след като Айхан купува златото на 6 август, лирата удря историческо дъно, показвайки притесненията, че чуждестранните резерви на Турция са на привършване.Турците традиционно използват златото като начин да съхранят състоянието си и според Мехмед Али, зам.-директор на истанбулската асоциация на магазините за злато, може би има 5 хил. тона злато "под матраците".

Въпреки че ценният метал никога не е бил толкова скъп, продавачите на Капалъчаршъ казват, че никой не идва да продава - има само купувачи. "Говоря си със стотици хора, които дори обмислят да продадат колите или къщите си, за да инвестират в злато", твърди Гунай Гунес, продавач близо до входа на пазара.

Само през последните три седмици турците са придобили твърди активи, като злато и долари, на стойност $15 млрд. до общо $220 млрд.

Засега нищо не подсказва, че хората теглят спестяванията си от банките в момент, в който лирата се търгува при нива от около 7,3 за долар и е сред най-зле представящите се валути на развиващите се пазари тази година.

Анализатори казват, че ако Анкара не може да повиши доверието във валутата, която се обезцени с около 20% тази година, Турция рискува инфлация и дори криза на платежния баланс, което ще влоши щетите от кризата.

Тъй като чуждестранните инвеститори имат малък дял в турските активи, те посочват, че президентът Ердоган трябва да убеди турците и местния бизнес да спрат да обръщат лирите в злато и долари.

В момента депозитите в лири, макар че носят лихва по-висока от определената от централната банка основна от 8,25%, реалната възвръщаемост е отрицателна заради инфлацията от 11,8%.

Пред Турция има една възможност да подкрепи валутата: да повиши лихвата до 11,25%. Но Ердоган повтаря необичайното си схващане, че високите лихви носят инфлация и дори миналата година изгони гуверньора, който не се подчини и отказа да намали лихвите.

Кризата в Турция може да нанесе щети и по еврото

Кризата в Турция може да нанесе щети и по еврото

Южната ни съседка скоро може да остане без валута, с която да плаща чуждестранния си дълг и вноса от блока