Златото продължи своето покачване и достигна най-високото си ниво от над седем години насам. Ценният метал получава подкрепа от притесненията, че пандемията ще има унищожаващ ефект върху световната икономика, сривайки печалбата на компаниите, пише Bloomberg.

През миналия месец златото стана обект на принудителни покупки заради срива на акциите, но след това станахме свидетели на решителен покачване. Фючърсите вече доближават $1,8 хил. за унция, след като се търгуваха около $1,4 хил. преди по-малко от четири седмици. Спредовете при спот цените остават значителни.

"Фед разширява баланса си, както прави и всяка друга централна банка по света", казва Ханс Гоети, основател и главен изпълнителен директор на HG Research. По думите му, ставаме свидетели на обезценяване на стойността на валутите и това е основната причина за поскъпването на златото. Той очаква още покачване на цените на ценния метал, включително тест на нивата от 2011 г.

Златото, търгувано на Comex в Ню Йорк, поскъпва с 16% тази година и е на 10% под рекорда, поставен през 2011 г. Няколко банки, включително UBS, повишиха прогнозите си за цените заради очаквана още по-хлабава парична политика, други стимули и ниски реални лихви. Тази седмица започва и сезонът на отчетите, което ще даде на инвеститорите по-ясна представа за ситуацията.

Тази сутрин златото достигна $1 785, най-високото ниво от октомвр 2012 г.