Цената на златото спада в четвъртък сутринта на фона на укрепването на долара след публикуването на резултатите от срещата на Федералната резервна система на САЩ .

Според данните от търговията от днес сутринта, цената на февруарските фючърси на жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,5%, или с 9,35 долара, до 1835,55 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто поевтиняват с 0,9% до 25,16 долара за унция.

Натискът върху котировките на благородния метал оказва укрепването на долара спрямо основните световни валути, което се наблюдава за втора поредна търговска сесия. По-скъпият долар влияе отрицателно върху стойността на златото, защото го прави по-малко достъпно за инвеститори с други валути.

Пазарите също реагираха на резултата от срещата на Фед. Очаквано регулаторът да запази основния лихвен процент на ниво от 0-0,25% годишно. Освен това регулаторът обяви, че ще продължи да купува активи на стойност 120 милиарда долара на месец, докато не бъде постигнат значителен напредък в изпълнението на целите за заетост и инфлация."Пазарът изглежда много разочарован от Фед. Не сме получили допълнителна информация за политиката на стимулиране и перспективите, така че това е доведе до спад в търсенето на рисковите активи, тласкането на долара и понижение на златото", каза анализаторът на IG Market Кайл Рода пред Ройтерс.

Анализаторът също така отбеляза, че цените на златото са "в краткосрочен период на консолидация" в очакване на допълнителни сигнали за допълнителни парични стимули, които биха могли да повлияят на инерцията им в една или друга посока. В същото време Рода посочи, че в момента привлекателността на златото леко е намаляла.