Цената на златото в сряда сутринта съвсем слабо се повишава, като се търгува малко над 1940 долара за тройунция, сочат данните от днешната търговия. Пазарите са в очакване на резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ и решението за основния лихвен процент.

Към 9:30 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 1,4 долара, или с 0,07%, до 1942,50 долара за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се търгува на спот пазара по 1935,47 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто се покачи с 0,35% до 22,50 долара за тройунция.

Заседанието и съответно решенията на Фед остават един от основните фактори за пазара. След края на срещата в сряда регулаторът ще обяви решение относно основния лихвен процент и ще актуализира основните макроикономически прогнози. За тях след това председателят на Фед Джером Пауъл ще говори на пресконференция. Това може да даде повече указания за плановете на Фед по отношение на парично-кредитната политика на фона на проблемите в банковия сектор.

Според CME Group 89,3% от анализаторите очакват лихвения процент на Фед да се повиши с 25 базисни пункта през март, както през февруари, а 10,7% - да запазят лихвения процент на сегашното ниво от 4,5-4,75% годишно.

Златото е чувствително към сигналите за паричната политика на Фед - това се отразява в курса на долара, който влияе върху цената на благородния метал. Сигналите за по-мека политика традиционно задържат стойността на долара, което е положително за златото, и обратното - "ястребовите" настроения подкрепят долара и оказват натиск върху котировките на благородния метал.