Цената на златото в понеделник сутринта се променя леко спрямо нивото й от предишното затваряне на пазара. Котировките отразяват укрепването на долара спрямо световните валути и очакванията Федералният резерв на САЩ да повиши лихвения процент, коментари анализатори.

Според данни от днешната търговия цената на декемврийските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк нарасна с 0,04%, или с 0,65 долара, до 1768,95 долара за тройунция. По-рано, в началото на сесията скъпите слитъци леко поевтиняха.

В същото време стойността на декемврийските фючърси за среброто се повиши с 0,12% до 23,378 долара за тройунция.

Благородният метал е перфектният хедж срещу нарастващите страхове от стагфлация, според анализаторите на TD Securities, цитирани от TheWall Street Journal. В същото време пазарите отчитат очакванията за повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, което сдържа растежа на златото, казват експертите.

Златото е чувствително към сигналите от Федералния резерв относно паричната политика и мерките за подкрепа, тъй като това се отразява в долара. Повишаването на лихвения процент е потенциално положително за американската валута, докато по-скъпият долар ограничава търсенето на злато, което в този случай става по-малко достъпно при закупуване в друга валута.

В същото време доларовият индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нараства в понеделник с 0,17%, до 94,1 пункта, което ограничава цената на златото.