Според данните от днешната търговия, към 10 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се повиши с 3,7 долара, или 0,19%, до 1902,5 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се търгува 1898,10 по долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси за среброто в същото време се понижиха с 0,47% до 23,892 долара за унция.

Декемврийската годишна инфлация в САЩ очаквано се забави до 6,5% от 7,1% месец по-рано. А през декември потребителските цени паднаха с 0,1%, след като се повишиха с 0,1% месец по-рано. Това съобщиха вчера от Министерството на труда на страната.

В същото време златото за първи път от 5 май временно проби границата от 1900 долара за тройунция.

Тъй като растежът на цените в САЩ постепенно се забавя, това показва вероятността от известно забавяне на темпото на затягане на паричната политика. През февруари, според CME Group, Федералната резервна система може да повиши основния лихвен процент с до 0,25 процентни пункта след нараства с 0,5 п.п. декември. А това от своя страна предизвика вчерашното отслабване на долара.

Слабият долар е положителен фактор за суровините и финансовите активи, които включват и злато. Но засега щатската валута е постигнала стабилност и това не позволява цената на благородния метал трайно да се закрепи над 1900 долара за унция.