Сутринта жълтите слитъци се търгуват по $1,849 за тройунция

Цената на златото в понеделник сутринта леко се понижава под влияние на засилващия се долар, оставайки в района на 1850 долара за унция, сочат данните от днешната търговията.

Стойността на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 0,13%, или с 2,35 долара, до 1849,25 долара за тройунция.

В същото време декемврийските сребърни фючърси поевтиняват с 0,08% до $24,76 за тройунция.

В понеделник американският долар продължи да се засилва спрямо повечето други световни валути. Това е неблагоприятно за потенциалните купувачи на злато - собственици на други валути.

Като цяло, както отбелязват анализаторите на Oanda, котировките на златото в близко бъдеще ще се определят от думите, както и от действията на Федералната резервна система на САЩ. В резултат на последната среща регулаторът реши да започне да намалява изкупуването на финансови активи от пазара - с 15 милиарда долара на месец от сегашните 120 милиарда долара. През следващите дни ще бъде публикуван протоколът от това заседание, от него пазарните участници се надяват да видят допълнителни сигнали за по-нататъшните действия на Фед.

В същото време, според анализаторите, сега Федералният резерв е все по-склонен да ускори темпа на намаляване на програмата за обратно изкупуване на активи.

"В момента търговците трябва да наблюдават какво ще се случи през следващите няколко седмици, преди да имат ясна представа какво ще прави Фед с банковите лихви", цитира експерти Wall Street Journal.