Цената на златото в четвъртък сутринта леко спада в очакване на важните данни за инфлацията в САЩ, сочат данните от днешната търговия.

Към 10 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 2,5 долара, или с 0,15%, до 1675,0 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1667,46 долара за една тройунция, информира Тading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се повишава с 0,06% до 18,95 долара за унция.

Анализаторите прогнозират, че ръстът на цените в САЩ се е забавил до 8,1% през септември от 8,3% месец по-рано, а това ще стане известно по-късно в четвъртък. Инфлацията в страната от началото на годината не е падала под 7,5%, докато целевото ниво на Федералния резерв (ФРС) е 2%.

За да се бори с инфлацията, американският паричен регулатор повишава базовите лихвени ставки след от всяко от последните си заседания. Новите данни за динамиката на потребителските цени могат да повлияят върху парично-кредитната политика на Фед в бъдеще.

Реакцията цените на благородните метали и суровините ще зависи от това как ще реагира доларът на важната статистика.

Златото е чувствително към сигнали от Федералния резерв на САЩ, които се отразяват на курса на долара. Повишаването на лихвения процент за рефинансиране е положително за американската валута, но е отрицателен фактор за златото, тъй като в този случай благородният метал става по-малко достъпен за покупка в друга валута.