Цената на златото спада в началото на последния ден на месеца, докато пазарите продължават да очакват решението на Федералния резерв на САЩ за по-нататъшното ниво на основния лихвен процент за рефинансиране, който ще бъде в сила от февруари

Според данните от сутрешната търговия във вторник, към 9:40 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $11,4, или 0,59%, до $1927,8 за тройунция.

В същото време цената на мартенските фючърси на среброто спада с 0,06% до 23,718 долара за унция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1913,60 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Федералният резерв ще обяви решенията си за паричната политика в сряда, 1 февруари. Според CME Group 98% от анализаторите очакват увеличение на базовия лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 4,5-4,75% годишно.

Въпреки факта, че миналата година регулаторът последователно повишаваше този процент с по-високи темпове заради борбата срещу високата инфлация, всяко по-нататъшно затягане е положително за долара и доходността на държавния дълг на САЩ и следователно отрицателно за цената на златото. В същото време самото забавяне на темпа на нарастване, което е вероятно да се случи, води само до умерено намаление на цената на благородния метал.