Златото поевтинява в понеделник сутринта, инвеститорите оценяват противоречивите новини относно възможния делистинг на китайски компании от фондовите борси на САЩ.

Миналата седмица се появи информация, че администрацията на президента Тръмп обсъжда възможността да отпише китайските компании от фондовите борси на САЩ, а така също да ограничи американските портфейлни инвестиции в Китай.

По-късно прессекретарят на финансовото министерство на САЩ Моника Кроули заяви, че на този етап Вашингтон няма такива намерения.

Декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex днес сутринта поевтиняват с 5,85 долара, или на 0,39%, до 1500,55 долара за тройунция. Цената на декемврийските контракти за среброто спада с 0,91%, до 17,492 долара за унция.

Пазарът на златото търси повече яснота по темата за търговската война", смята пазарният стратег на AxiTrader Стивън Инес, цитиран от Ройтерс. Експертът отбелязва, че в краткосрочна перспектива няма определена тенденция за котировките на ценния метал, поради противоречивите новини за развитието на търговски конфликт между САЩ и Китай.

Доларът днес се търгува без съществени колебания по отношение на еврото и незначително поевтинява спрямо йената. Важните събития във фокуса на пазарните участници остават търговската война между двете най-големи икономики в света и политическата ситуация в САЩ около импийчмънта а на президента Тръмп.

Общата валута днес сутринта се търгува в района на $1,0935 за едно евро при курс $1,0940 в края на петъчната валутна търговия.

Стойността на еврото спада с 0,19% по отношение на японската валута -до 117,89 йени от 118,11 йени за евро в петък.

Курсът на долара към йената се понижава с 0,10% и днес сутринта двойката се търгува на ниво 107,81 йени за долар в сравнение с 107,92 йени при затваряне на предходната сесия.