Цената на златото в петък сутринта намалява на фона на нарастващата доходност на американските държавни облигации (US Treasuries), сочат данните от търговията.

Стойността на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 0,41%, или с 7,25 долара, до 1 767,9 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за март паднаха с 1,04% до 26,797 долара за унция.

В последната сесия за седмицата цената на златото отново спада след леко коригиращо увеличение в четвъртък. Основният фактор, оказващ натиск върху котировките на жълтия метал, е ръстът в доходността на американските държавни облигации. Това подкрепя долара, а влияе негативно на златото, като го прави по-скъпо за инвеститори и търговци, притежатели на други валути.

Джеймс Хациджианис, старши стратег в Long Leaf Trading Group, смята, че в момента златото е загубило своята привлекателност за инвеститорите. Наред с други неща, анализаторът отбелязва, че "хобито биткойн" също може да "отвлече вниманието" на търговците от закупуване на скъпоценния метал.

"В момента има много по-атрактивни активи. Всъщност единственият начин златото да преодолее психологическата граница от 1800 долара е " да се успокоят държавните облигации и да се потвърди, че пандемията е в последния си етап", каза Хациджианис пред Market Watch.