Цените на златото намаляват умерено в понеделник сутринта. Това се дължи главно на новините за предстоящата употреба на ваксина срещу коронавирус в САЩ, което доведе до спад в търсенето на по-надеждни активи, които включват благородния метал.

Според данните от днешната търговията стойността на февруарските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк намаля с 0,31%, или с 5,7 долара, до 1837,85 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за март паднаха с 0,33% до 24,015 долара за унция.

Оптимистичните сигнали около коронавирусната ваксина допринесоха за спада в търсенето на по-надеждните жълти кюлчета през последните дни. Ръководителят на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ Робърт Редфийлд подписа препоръките на експертния съвет относно използването на ваксината срещу коронавируса от Pfizer и BioNTech , което проправя пътя за започване на ваксинацията на населението.

Освен това търговците забелязаха и други новини от САЩ, които спомогнаха за облекчаване на страховете за икономическите перспективи на страната. Конгресът в петък одобри междинен бюджет, който, след като бъде подписан от президента на страната, ще удължи правителственото финансиране за още една седмица. Това ще даде време за продължаване на преговорите за отпускане на нов пакет икономическа помощ.