В началото на валутната търговия в петък американският долар е стабилен спрямо еврото и паунда, като леко се покачва спрямо йената.

Цената на златото се покачва а в петък сутринта след публикуването на статистически данни от Китай, които показаха най-слабия ръст на икономиката за последните тридесет години.

Според Държавната статистическа служба на Китай, темпът на растеж на БВП на Китай в края на 2019 г. възлиза на 6,1%, което е най-лошият показател през последните три десетилетия. През 2018 г. темпът на растеж на китайската икономика се забави до минимум от 1990 г. - 6,6%.

Златото традиционно е по-надежден актив, търсенето на което нараства в случай на нарастващи рискове, включително икономически и търговски.

Ще има ли нова посока за валутния пазар и цената на златото?

Ще има ли нова посока за валутния пазар и цената на златото?

Инвеститорите оценяват първа фаза от сделката между САЩ и Китай

Цената на февруарските фючърси за златото днес сутринта на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 4,65 долара, или 0.3%, до $1555,15 за тройунция. Мартенските фючърси за сребро се повишиха с 0,55% - до 18,038 долара за унция.

Централното събитие за пазарите тази седмица бе новината, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Държавния съвет на Китай Лю Хе подписаха в сряда първата фаза от споразумението за уреждането на търговския спор между двете страни. Преговорите с Пекин за втората фаза на търговското споразумение вече са в ход, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в интервю за Fox Business Network, но не даде подробности.

Международната рейтингова агенция Fitch подобри прогнозата за глобалния икономически растеж за 2020 г., отбелязвайки, че сключването на търговската сделка "ще повлияе положително на доверието на бизнеса". В същото време експертите на агенцията предупредиха, че "последиците от сделката за световната икономика ще зависят от това как са изпълнени нейните условия, включително дали Китай може да изпълни задълженията си за рязко увеличаване на вноса в САЩ и как търговията ще промени стоковите потоци за другите износители. "

Златото отново поскъпва заради страхове около сделката между САЩ и Китай

Златото отново поскъпва заради страхове около сделката между САЩ и Китай

Вашингтон обяви запазване на вносните мита до сключването на втората част от сделката

Освен това в четвъртък американските сенатори подкрепиха ново тристранно споразумение за свободна търговия между Мексико, САЩ и Канада (USMCA). Камарата на представителите го одобри през декември 2019 г., сега документът се изпраща за подписване от президента Тръмп.

Общата валута днес сутринта се разменя с американската при курс $1,1138 за евро спрямо $1,1137 за евро в края на търговията в четвъртък.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската се увеличава до 122,77 йени за евро в сравнение с 122,68 йени за евро вчера.

Днес доларът поскъпва до 110,23 йени срещу 110,16 йени за долар при закриването на сесията в четвъртък.

Британският фунт стерлинг се търгува на цена от 1,3077 долара за паунд в сравнение с $1,3080 за паунд и по 1,1742 евро срещу 1,1744 евро за паунд ден по-рано.