В началото на валутната търговия в четвъртък доларът е стабилен и стойността му към основните световни валути се променя слабо. Цената на златото днес също се колебае съвсем незначително.

Инвеститорите оценява подписаната в сряда първа фаза от споразумението за урегулиране на търговските конфликти между САЩ и Китай и ще доведели ли тя до нови тенденции на пазарите.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската при курс $1,1147 за евро при $1,1150 за евро в края на вчерашната сесия.

По отношение на японските пари европейската валута се разменя за 122,56 йени в сравнение с 122,55 йени за евро ден по-рано.

За един долар на пазара в четвъртък сутринта дават 109,95 йени спрямо 109,90 йени в края на търговията в сряда.

Фунт стерлинг се разменя по $1,3037 за паунд при $1,3038 за паунд и по 1,1696 евро против 1,1694 евро за паунд при закриването на сесията вчера .

"Главният въпрос на тази седмица, а може би и на близките месеци е: дава ли подписаното американско-китайско споразумение нова посока на световните пазари?", се отбелязва в анализ на Saxo Bank.

Постигнатата първа фаза на търговското споразумение дава на пазарите няколко месеца предсказуемост, но едва ли ще им окаже някаква допълнителна подкрепа, предполагат експертите.

Стойността на златото в четвъртък сутринта се колебае съвсем леко след подписването на първата част от търговската сделка на САЩ и Китай, търговците оценяват перспективите за втората фаза и евентуалното намаляване или премахване на митата в САЩ върху вноса на китайски стоки.

Цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк сутринта спадна с 0,25 долара, до $ 1553,75 за тройунция. Мартенските фючърси за среброто поевтиняват с 0.53% - до 17,898 долара за унция.

В сряда САЩ и Китай подписаха във Вашингтон първата фаза на търговското споразумение. Съгласно сделката Пекин се ангажира да увеличи покупките на стоки и услуги от САЩ с 200 милиарда долара през следващите две години. По този начин Вашингтон очаква да изведе дисбаланса в търговията с Китай, който възлиза на стотици милиарди долари, до "по-честен" показател.

Като част от преговорите за втората фаза на сделката се очаква дискусиите да премахнат останалите мита върху вноса на китайските стоки. Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви, че САЩ ще запазят митата от 25% върху китайски стоки на стойност около 250 милиарда долара, заедно със 7,5% за стоки на стойност 120 милиарда долара, според заключението на първата фаза на търговското споразумение. Тръмп отбеляза, че премахването на тези ограничения ще бъде коз при преговорите за втората фаза на сделката.