Цените на златото се повишиха в четвъртък сутринта на фона на опасенията за икономическото въздействие на нарастващата пандемия от COVID-19 и затягащите се ограничителни мерки в редица страни, показват данните от днешната търговията.

Котировките на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се покачват с 0,39%, или със 7 долара, до 1868,6 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро поскъпват с 0,35% до 24,352 долара за унция.

В четвъртък стойността на златото като надежден актив се подкрепя от несигурността около разпространението на коронавируса и неговото въздействие върху световната икономика.

Много страни вече са въвели сериозни карантинни мерки за спиране на надигащата се вълна на заболеваемост. Според последните данни броят на случаите на коронавирус в света е надхвърлил 52 милиона.Въпреки новините за ваксината в началото на седмицата, жълтите кюлчета остават привлекателни в дългосрочен план, тъй като може да отнеме много време, преди масовото използване да започне и икономиката да се върне на предишните нива.

"Търговците на злато се борят да намерят баланс между положителните новини за ваксините и нарастващия брой случаи на коронавирус по света", заяви Маргарет Янг, стратег на DailyFx, цитиран Ройтерс.