Цената на златото в сряда сутринта се повишава слабо в рамките на корекцията, след речта на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ Джеръм Пауъл, сочат данните от търговията.

Стойността на августовските фючърсни контракти за злато на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 0,15%, или с 2,7 долара, до 1 770,05 долара за тройунция.

Юлските фючърси за сребро в същото време поскъпват с 0,46% до 25,977 долара за унция.

Инвеститорите обърнаха внимание на думите на Пауъл преди ден, че Фед все още вярва, че ускорението на инфлацията ще бъде временно и в бъдеще ръстът на потребителските цени ще достигне целевото ниво на регулатора от 2%.

"Пазарът се консолидира в диапазона от 1770 до 1800 долара след разпродажбата през миналата седмица, тъй като инвеститорите се стремят да получат повече яснота относно краткосрочните перспективи за златото", каза пред Market Watch Пиер Вейре, анализатор в Activ Trades.

Цената на златото през последните дни беше повлияна от американския финансов пазар, по-специално от курса на долара. След юнското заседание на Фед представи прогноза, която предполага по-бързо от очакваното повишаване на лихвения процент. След това стойността на много стокови активи спадна рязко. Анализаторите отбелязват, че златните котировки продължават да се възстановяват от този спад.