Цената на златото в четвъртък сутринта се повишава поради по-евтиния долар след публикуването на статистически данни за САЩ. И съществуващата несигурност относно възстановяването на световната икономика продължава да подкрепя котировките на благородния метал, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк сутринта се покачи с 0,14%, или с 2,65 долара, до 1 898,15 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто поскъпват с 1,03% до 23,735 долара за унция.

Силната статистика от САЩ, публикувана в сряда, засили очакванията на търговците за икономическото възстановяване на страната. Традиционно щатският долар действа като по-надежден актив, поради което силната макро статистика засили апетита за риск на инвеститорите и ограничи търсенето на тази валута.

В сряда Министерството на търговията на САЩ подобри прогнозата си за спада на БВП на страната през второто тримесечие: според третата и окончателна оценка департаментът очаква икономиката на страната да спадне с рекордните 31,4% на годишна база (ако БВП спадне със същия темп четири поредни тримесечия). Втората оценка предполага спад в показателя с 31,7%, първата - с 32,9%.Златото традиционно действа и като по-безопасен актив, но анализаторите отбелязват, че курсът на долара остава основният фактор за ценовата динамика на жълтия метал. По-евтиният долар поддържа котировките на златото, което в този случай става по-евтино за инвеститорите, които притежават друга валута.

"Има известно облекчение, че ралито на долара като цяло е приключило и изглежда много инвеститори са по-фокусирани върху трудностите пред глобалното икономическо възстановяване", каза старши пазарният анализатор на Oanda, Едуард Моя, цитиран от Ройтерс.