Цената на златото леко се покачват в петък сутринта като част от корекция след тридневен спад, показват данните от днешната търговия.

Стойността на февруарските фючърси за благородния метал на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0.22%, или с $4, до $1845.35 за тройунция.

Мартенските фючърси за сребро в същото време поскъпнаха с 1,32%, до 26,267 долара за една унция.

В петък цената на златото премина към корекционен ръст. В резултат на трите предходни търговски сесии благородният метал падна с почти 1%. Основният фактор за спада е значителното укрепване на долара, което прави златото нерентабилно за притежателите на други валути.

"Златото в по-голямата си част ще продължи да "тъпче на място ", тъй като се очаква правилният катализатор. Доларът сега е фаворитът сред надеждните активи", казва старши стратегът на CMC Markets, Майкъл Маккарти, цитиран от Ройтерс.

Участниците в търговията все още са фокусирани върху новините около стимулите за икономиката на САЩ. Анализаторите, чието мнение е цитирано от агенцията, смятат, че забавянето в приемането на пакета от мерки или намаляването му може да се отрази негативно на златото. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън предложи пакет от помощ за 1,9 трилиона долара. Проектът беше подкрепен от лидерите на демократите в Конгреса, като в същото време окончателното решение не беше взето.