Цената на златото продължава да расте и в четвъртък сутринта. Котировките за благородния метал отиграха коментарите на ръководителя на Федералния резерв на САЩ, които намалиха опасенията за затягане на паричната политика.

Според данните от днешната търговия, цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0.21%, или с 3,85 долара - до 1828,98 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,59% до 26,42 долара за унция.

Инвеститорите продължават да оценяват коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл, че значителният напредък към целите за заетост и инфлация, които биха ограничили мерките за подкрепа, е "все още далеч". Ръководителят на Фед също вярва, че инфлацията ще остане висока през следващите месеци, след което ще се забави. Подобни изявления облекчиха опасенията от затягане на паричнокредитната политика на регулатора.

"В коментарите си Пауъл заяви, че е твърде рано за начало на намаляване на агресивната подкрепа на централната банка за американската икономика, като същевременно шефа на Фед признава, че ускорението на инфлацията е по-сериозно от очакваното", казаха анализатори от Phillip Futures пред Wall Street Journal.

Сигналите за продължаване на меката парична политика водят до очаквания за отслабване на долара, което има положителен ефект върху цената на благородните метали.