Цените на златото нарастват умерено в сряда сутринта, което се улеснява от обезценяването на американската валута, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на юнските фючърсни контракти за злато на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с 0,21% или с 3,75 долара до 1 782,15 долара за тройунция.

Майските сребърни фючърси в същото време поскъпнаха с 0,26% до 25,907 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) пада трета поредна седмица. Сега показателят е с 91,25 пункта, въпреки че в началото на месец надхвърли 93 точки. По-слабият долар поддържа стойността на златото, тъй като в този случай скъпоценният метал става по-достъпен, за инвеститори с друга валута.

Златото също така получава известна подкрепа от повишената глобална несигурност поради коронавирусната пандемия. Особено тревожна ситуация се наблюдава в Индия, където ежедневното нарастване на случаите на инфекция надхвърля 250 хиляди, както и в Япония, където олимпийските игри трябва да се проведат през лятото. Традиционно жълтите кюлчета се смятат за по-безопасен и надежден актив.

"Повишаването на броя на инфекциите с COVID-19 в света и спадът на американските фондови пазари от рекордни нива изглежда подкрепят по-надеждните активи", цитира анализаторите на Oanda Wall Street Journal.