Цената на златото рязко спада в четвъртък сутринта - с над 1%, след публикуването на резултатите от заседанието на Федералната резервна система на САЩ, според които регулаторът направи пауза в затягането на паричната си политика.

Данните от днешната търговия, към 9:35 маса българско време, показват, че цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $22,40, или с 1,14%, до $1946,50 за тройунция.

Скъпоценният метал се продава на спот пазара по 1935,01 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси на среброто в същото време се понижи с 2,48% до 23,508 долара за унция.

В резултат на срещата в сряда Фед очаквано запази сконтовия процент на ниво от 5-5,25% годишно след цикъл на повишения на десет последователни заседания. В същото време регулаторът призна, че процентът може да бъде повишен преди края на годината. Следващото заседание на Фед ще се проведе на 25-26 юли.

Такъв ход се възприема положително на пазарите за по-рискови финансови активи в ущърб на търсенето на защитни активи като златото. Също така, цената на благородния метал може да бъде негативно повлияна от подновеното укрепване на долара спрямо другите основни световни валути.