Цената на златото в понеделник сутринта се променя слабо действието поради разнопосочни външни фактори, показват данните за днешната търговия.

Стойността на априлските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк падна с 1,8 долара, или 0,09%, до 1927,5 долара за тройунция.

В същото време майските фючърси за сребро се повишиха с 0,43% до $25,195 за унция.

От една страна, инвеститорите продължават да следят ситуацията около Украйна с надеждата за разрешаване на геополитическото напрежение. От началото на месеца стойността на благородния метал се повиши с 1,43%, тъй като златото традиционно се смята за безопасен актив, убежище ввъв време на криза.

Според анализатори на Commerzbank, цитирани от Wall Street Journal, вероятно фокусът на пазара ще бъде върху някакъв напредък в преговорите между Русия и Украйна.

От друга страна, възпиращ фактор за котировките е ръстът на американската валута. Така индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) нарасна с 0,11%, до 98,34 пункта.

Също в понеделник вечерта търговците очакват речта на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, надявайки се да чуят неговите икономически прогнози.