Цените на златото спадат леко в петък сутринта след пет борсови сесии на бурен растеж, при който котировките стигнаха исторически върхове от над 2000 долара за унция, показват данните за днешната търговия.

Октомврийския фючърсни контракти за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк днес поевтиняват с 0,04%, или с 0,75 долара - до 2 057,65 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,39% до $28,515 за унция.

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Цената на жълтия метал се подкрепя и от отслабването на долара

Цената на златото се коригира след пет търговски сесии на растеж. От 31 юли до 6 август златото е поскъпнало с над 4% и надхвърли нивото от 2000 долара за унция. В хода на днешната търговия контрактите също стигаха до максимум 2 077,9 долара за унция.Въпреки лекия спад в стойността на златото търсенето на сигурни активи остава силно на фона на глобалната несигурност. Също така инвеститорите обърнаха внимание на конфликта между САЩ и Китай. По-рано американският президент Доналд Тръмп подписа указите за "борба със заплахата" от китайските приложения TikTok и WeChat.

Ситуацията с коронавирусната пандемия също подкрепя златото, тъй като броят на заразените продължава да нараства. Според данните на университета "Джон Хопкинс", броят на случаите с коронавирус в света вече е надхвърлил 19 милиона.

Питър Шиф: Златото тепърва започва да расте

Питър Шиф: Златото тепърва започва да расте

Федералният резерв няма какво да направи, за да спре срива на долара

"Въпреки че темпът на ралито може да се забави, в близко бъдеще и до края на годината със сигурност ще видим растеж в цената на златото", казва Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING, цитиран от Reuters.