Цената на златото в петък сутрин умерено расте, става ясно от данните за днешната търговия. Поевтиняването на долара спрямо основните световни валути подкрепя котировките на скъпоценния метал.

Към 9:50 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 7,60 долара, или с 0,44%, до 1753,2 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1753,11 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси на среброто се покачи с 0,44% до 21,462 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) днес се понижи с 0,3%, до 105,76 пункта. Отслабването на долара прави златото по-достъпно за закупуване в други валути.

Вниманието на трейдърите остава насочено към политиката на Федералния резерв на САЩ (FRS) по отношение на основния лихвен процент. Регулаторът повиши ставката шест пъти от началото на годината, за да се бори с високата инфлация. През декември се очаква ново увеличение на лихвите, но с по-нисък темп.

Златото е чувствително към сигналите за лихвения процент на Фед, тъй като те се отразяват върху курса на долара. Традиционно затягането на паричната политика подкрепя американската валута, докато "гълъбовите" настроения, напротив, задържат долара и съответно покачват интереса към скъпоценният метал.