Цената на златото в четвъртък сутринта спада леко, но остава над 1940 долара за тройунция, показват данните от днешната търговия.

Известното отслабване на долара през последните дни имаше положителен ефект върху цената на благородния метал. Инвеститорите също така очакват важна статистика за икономиката на САЩ, която може да забави вдигането на лихвените проценти.

Към 9:45 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex спада с 0,4 долара, или с 0,02%, до 1942,20 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по долара 1941,83 за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Мартенските фючърси на среброто в същото време покачиха цената си с 0,12% до 23,97 долара за унция.

Основният фокус на пазарите днес е върху статистиката за БВП на САЩ, която ще бъде публикувана по-късно в четвъртък. Данните могат да повлияят на по-нататъшните действия на Федералния резерв на САЩ, които може да се отразят върху курса на долара и съответно на цената на златото.

Анализаторите предполагат, че икономическият растеж на страната през четвъртото тримесечие на миналата година, според първата оценка, се е забавил до 2,6% на годишна база, след като се увеличи с 3,2% през третото.