В началото на валутната търговия в понеделник курсът на долара е слабо подвижен, като леко се понижава спрямо еврото, но расте по отношение на йената на фона на предстоящото заседание на Федералния резерв и насоките му за бъдещата паричнокредитна политика на САЩ. Цената на златото спря възходящата си динамика от последната седмица.

Общата валута днес сутринта поскъпва по отношение на американската до 1,1216 долара за едно евро от нивото в края на петъчната търговия - $1,1207 за евро.

Курсът на долара към йената расте от 108,55 йени в петък до 108,62 йени за един долар днес.

Фунт стерлинг днес се търгува на ниво около $1,2585 при $1,2589 за паунд в предходната сесия и по 1,1227 евро спрямо 1,1232 евро за паунд в петък.

В центъра на вниманието на инвеститорите през тази седмица е предстоящото двудневно заседание на Фед, което започва във вторник. Анализаторите като цяло прогнозират, че регулаторът ще запази базовата лихвена ставка в диапазона 2,25-2,5%. Интерес предизвикват по-скоро прогнозите на Фед за бъдещата си политика - експерти очакват, че повечето членове на резерва ще се изкажат за понижаване на лихвите още през юли в светлината на влошаващата се ситуация в световната икономика.

Златото поевтинява в понеделник сутринта след ръста на цените през четири последователни сесии. Августовските фючърси на нюйоркската борса Comex поевтиняват с 1,75 долара, или на 0,13%, до 1342,85 долара за тройунция.

Днешната корекция на цената е след покачването й с 1,4 на сто от миналия вторник насам. Тази динамика бе обусловена от увеличеното търсене на скъпоценния метал в качеството му на безопасен актив

Стойността на фючърсите за среброто расте с 0,13%, до 14,82 долара за унция.