Цената на златото в четвъртък сутринта умерено намалява заради ръста на долара, причинен от публикуването на протокола от юлското заседание на Федералния резерв на САЩ.

Данните от днешната търговия показват спад на цената на декемврийските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк с 0,28%, или с 5,05 долара, до 1 779,4 долара за тройунция.

Цената на септемврийските фючърси за сребро се понижава с 0,79% до 23,238 долара за тройунция.

Натискът върху котировките на благородния метал оказва поскъпването на американската валута - доларовият индекс в четвъртък достигна максималната си стойност от март.

Тази динамика се дължи на протокола от заседанието на Фед през юли, на което членовете на регулатора отбелязва възможността за намаляване на темпа на изкупуване на активи от пазара тази година, при условие че икономиката на САЩ ще се развива в съответствие с поставяните цели.

В същото време анализаторите на Oanda, чието мнение е цитирано от The Wall Street Journal, смятат, че търсенето на безопасни активи вероятно ще остане силно, предвид продължаващите опасения за растежа на световната икономика. Според техните прогнози следващото ключово ниво за цената на златото ще бъде 1850 долара, ако тенденцията за отбягване на риска продължи.