Цената на златото в четвъртък сутринта спадна забележимо след заседанието на Федералната резервна система на САЩ и изявленията за предстоящото увеличение на основния лихвен процент.

Според данните от днешната търговия цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 15,95 долара, или 0,87%, до 1813,75 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за среброто поевтиняват с 1,95% до $23,343 за унция.

Благородният метал продължава да губи позиции след януарското заседание на американската централна банка. Според резултатите, обявени предния ден, Фед обяви, че като се вземе предвид инфлацията и състоянието на пазара на труда, скоро може да е подходящ момент за повишаване на базовата лихва на рефинансиране. Регулаторът също така потвърди плана си да завърши програмата за обратно изкупуване на финансови активи от пазара до март.

Последвалото укрепване на долара направи златото по-малко достъпно за инвеститорите при закупуването му в друга валута. Американските пари в момента уверено поскъпват спрямо другите големи световни валути, а индексът на долара (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) нараства с 0,7% до 96,62 пункта.