Google направи истински фурор тази година на конференцията Google I/O 2016. Традиционна на нея биват показани най-новите продукти на компанията. Снощи обаче, на първия ден от нея, гигантът анонсира много повече от очакваното, разказва The Verge.

Платформа за виртуална реалност

Google обяви своята мобилна платформа за виртуална реалност. Казва се Daydream и ще бъде интегрирана върху новия Android N. Както бе описан, изглежда, че новата платформа ще представлява Android за виртуална реалност, осигурявайки на потребителите цялата им необходима екосистема.

Шлем за виртуална реалност

След шлемовете HTC Vive и Oculus Rift беше време да видим и такъв на Google. Компанията показа своя VR шлем, който ще бъде захранван от смартфон. Той изглежда по-малък от тези на конкурентите Facebook и HTC.

Ново чат приложение

Интернет гигантът планира да промени и начина на виртуално общуване. За целта от компанията пускат ново чат приложение с името Allo. Това е пореден опит за удар срещу конкурента Facebook, чийто Messenger е най-използваното чат приложение в света. И при Allo виждаме стандартните възможности като емотикони, стикери, възможност за изпращане на снимки, за свързване с Google Account-а на потребителя. Най-интересното при новия софтуер е асистента Google Assistant, който ще помага на потребителите да намират информация и да генерират автоматични отговори.

Видео чат

Понеже едно чат приложение не е никога достатъчно, от Google добавят и Duo – приложение за видео разговори и чат. Идеята му – да бъде ужасно лесно за използване. Както и Allo, така и Duo са предвидени само за мобилни устройства.

Умно устройство за умен дом

Google представиха снощи и нов домашен асистент наречен Google Home – малък говорител с постоянно включени микрофони, който е интегриран с други услуги вкъщи. Устройството е малко, цилиндрично и с възможност за различна окраска. Home е създадено по стандарта на Chromecast.

Новият Android N е по-бърз и по-умен

През тази година Google пуска новата си операционна система за мобилни устройства. Тя е все още в beta версия и ще остане така поне до края на лятото. От компанията напълно отклониха въпросите за името й, което вероятно ще продължи серията от сладки неща – KitKat, Jellybean и т.н.

Android Wear 2.0

Компанията обяви и втората версия на своя смартчасовник, която е напълно различна от първата, представена през 2014 година.

Android Auto

Google навлиза още по-дълбоко в шофирането. Популярното приложение Waze вече е напълно интегрирано в Google Auto, което ще позволи на водачите да виждат ограниченията на скоростта и сигнали за инциденти на пътя в реално време.

Приложения без нужда от инсталиране

Facebook създаде новини чрез Instant Articles, които се отварят директно в платформата, Google създаде Instant Apps – приложения, които нямат нужда да бъдат изтегляни. Те ще се отварят направо в мобилния браузър.