Американската Apple е била най-бързо растящият по продажби производител на смартфони в Китай през второто тримесечие на годината. Това показват данни и носят малко надежда за бизнеса на компанията на втората най-голяма икономика в света.

Основен принос за нарасналото търсене има новият по-евтин модел iPhone SE, като от него са били продадени 7,4 милиона броя между април и юни. Това е 32% ръст на годишна база, отчитат от Counterpoint Research. Интерес има и към новите модели от серията iPhone 11, пише CNBC. На тримесечна база, според изчисленията на CINNO Research, ръстът е още по-впечатляващ - от 225%. 

За сравнение китайският лидер Huawei отчита обем от 36,6 милиона броя или с 14% повече в сравнение с предходната година. Apple продава значително по-малко смартфони в Китай в сравнение с нея.

Останалите местни лидери - Oppo, Vivo и Xiaomi, допълват местата в топ 5 на най-големите играчи на пазара в страната. И трите отчитат значителен спад, като целия пазар бележи намаление от 17 на сто за тримесечието.

И отново на Apple - след като през февруари компанията отчете рекордно дъно при продадени едва 500 хиляди телефона, последните данни говорят за възстановяване на бизнеса ѝ отчасти благодарение на моделите от серията iPhone 11.

Междувременно новият iPhone SE се нарежда сред трите най-продавани модела в Китай заради конкурентната си цена.