Базираната в Орегон Agility представи робот, който може да подпомогне доставките в момента, който засега обикновено изисква среща между двама души - физическото пренасяне на пратката от буса на спедиторската компания до прага на получателя, предаде Zero Hedge.

Той се казва Digit и е създаден, за да се справи с препятствията, създавани от архитектурната среда - стълбища, асансьори, врати и други, които представляват трудност за повечето конвенционални роботи.

От компанията изтъкват, че машината може да вдига пакет с тегло до малко над 18 кг и няма проблеми с паданията, докато я пренася - ако те се случат, Digit се преориентира и става сам, изтъкват от компанията.

До момента производителят е продал два прототипа на робота си на Ford Motor Company, които експериментират с превозването му чрез автономен бус за доставки, от който Digit носи пакети до съответните апартаменти.

"Толкова много работни места са на практика работни места за роботи - те са скучни, мръсни, опасни, могат да доведат до травми и операциите се повтарят", каза основателят на Agility Джонатан Хърст. "С роботи като Digit човек наистина може да увеличи стойността на дейностите, извършвани от другите хора."

Самата доставка става по следния начин. В "главата" на робота са монтирани четец на QR код и различни сензори, които му позволяват да се движи и ориентира в пространството. От всички страни на кашоните са изрисувани QR кодовете с адреса на рецепиента за доставката, така че поне към момента от която и страна да го хване робота, той знае къде да го занесе.