"Не си гледай часовника, а прави като него - не спирай". Мъдрите думи са на американския журналист и писател сатирик Сам Левенсън. Казани са през друга епоха, по времето на други часовници. Днес технологията е рамо до рамо с тези, които не се спират по суша, въздух и вода - и то с дизайн, който си заслужава гледането.

Именно такава комбинация от външен вид и вътрешни способности обещава Huawei Watch Ultimate. Флагманският смарт часовник е в изцяло нова категория за технологичния гигант - Ultimate надгражда Huawei Watch GT 3 Pro и се позиционира над него.

Снимка 612980

Източник: Явор Николов

От компанията са убедени, че с вложените материали вече конкурират премиум марките часовници, а комбинацията от сензори и софтуер е алтернатива на специализираното оборудване като водолазните компютри.

Започват продажбите на Huawei Watch GT 3 SE - ето къде и на каква цена

Започват продажбите на Huawei Watch GT 3 SE - ето къде и на каква цена

Това е най-лекият модел от серията GT 3 - с до 2 седмици живот на батерията

Очевидно е, че Huawei Watch Ultimate е най-амбициозният смарт часовник на пазара в момента. Имат ли покритие претенциите на Huawei? Да видим заедно!

Дизайн

Различният подход на Huawei към този смарт часовник е очевиден още при първата среща с него. Цялата му конструкция е издържана в стилистиката на класическите мъжки часовници от висок клас - няма и следа от техно минимализма, който лъха от Galaxy Watch или Apple Watch.

Моделът, който тестваме, е Voyage Blue - вдъхновен от приключенията, които моретата по света носят. Веднага правят впечатление керамичната рамка (6 до 7 пъти по-твърда от неръждаема стомана) около екрана и титаниевата каишка. Комбинацията от синьо и метал е стилна, но другият вариант - Expedition Black с неговата HNBR черна каишка, също стои изключително добре.

Снимка 612984

Източник: Явор Николов

Корпусът е изработен от циркониева сплав - "течен метал", както го наричат от Huawei, който е с изключително високи показатели на здравина, твърдост и неподатливост на корозия. Тази сплав е разработена за целите на НАСА през 1994 г. и в наши дни се влага именно в премиум часовниците.

Huawei Watch Fit 2 вече е в България - ето на какви цени

Huawei Watch Fit 2 вече е в България - ето на какви цени

За разлика от предходните модели, новият се предлага с високоговорител

Централно място заема 1,5-инчовият LTPO AMOLED екран с резолюция 466х466 пиксела и динамично променяща се честота на опресняване според показваното съдържание. Той е защитен със сапфирено стъкло и поддържа always-on работа.

Снимка 612978

Източник: Явор Николов

Размерите на смарт часовника са 48,5 х 48,5 мм и 13 мм височина при тегло от 76 грама без каишката.

Функционалност

Huawei Watch Ultimate дава сериозна заявка не само с външния си вид. Това е първият смарт часовник, сертифициран за 100-метрово гмуркане по стандарта EN13319. Напълно на място са сравненията със специализираните водолазни компютри - налични са 4 различни режима за използване под вода, включително такъв, съобразен с нуждите на професионалните водолази.

Смарт часовникът дава редица полезни данни, включително - темпото на гмуркане или изплуване, което е много важно за организма.

Снимка 612991

Източник: Явор Николов

Новият режим Expedition пък е за тези, които търсят приключения на нови кътчета извън водата. Той комбинира прецизна локация, оптимизации на батерията за по-дълга автономия и лесен достъп до ключовите параметри за всеки, тръгнал на преход.

Именно за приключенците Huawei Watch Ultimate идва с трети навигационен бутон, предназначен за специалните подводни или сухоземни функции.

Снимка 612981

Източник: Явор Николов

За здравето на потребителя се грижат подобрени сензори. Поддържат се ЕКГ измервания, следене на пулса, сатурацията, температурата, нивата на стрес и артериалната ригидност.

Като всеки "умен" часовник, и този има много спортни режими. В случая се разпознават над 100 вида тренировки, а освен това има интеграции с популярни приложения като Strava - за да можете да качвате във външни платформи своите резултати.

Снимка 612983

Източник: Явор Николов

Huawei Watch Ultimate идва с живот на батерията до 14 дни и пълно зареждане за едва 60 минути.

В употреба

Първото, което прави впечатление, когато вземете в ръцете си Huawei Watch Ultimate е, че това е един голям часовник - и ви го казва притежател на Fossil Coachman! Използваната за корпуса циркониева сплав обаче прави теглото поносимо поне за тези, които са свикнали с малко повече тежест на китката.

Въпреки това, определено с този дизайн и тези размери говорим за мъжки часовник, който не е за всяка ръка.

Снимка 612982

Източник: Явор Николов

Свързването с приложението Huawei Health за iOS и Android е бързо, а самото то е много богато на опции, даже твърде богато - с разнообразни секции, социални функции, рекламни банери за промоции и какво ли още не. Потребителите с операционната система на Google може да се наложи да инсталират AppGallery платформата на Huawei, за да го свалят. Има и QR код за директно изтегляне, отпечатан на кутията.

Снимка 612990

Източник: Явор Николов

Софтуерът на смарт часовника е базиран на операционната система Harmony OS. Използването на менютата и на различните функционалности е гладко, като за доста от опциите ще трябва да използвате и приложението на смартфона си.

Huawei Watch Ultimate идва с няколко различни виртуални циферблата, като по подразбиране нашата бройка е с няколко синьо-бели варианта. Когато сте на слънце, четливостта им не е чак толкова добра и е препоръчително да изберете нещо по-контрастно. В същото време, AMOLED екранът не е достатъчно тъмен при използване през нощта.

Снимка 612979

Източник: Явор Николов

Това са някои от обичайните проблеми при смарт часовниците и в случая можете да ги решите с активирането на always-on display - даже и да е на цената на малко по-голям разход на батерията. Дизайнът му е приятен и няма да имате проблем да видите колко е часа, докато е слънчево.

Часовникът, купен за $345 през 70-те години, който днес струва $700 000

Часовникът, купен за $345 през 70-те години, който днес струва $700 000

Пол Нюмън носи същия модел при снимките на Winning през 1969 година

При включени всички видове наблюдение във фонов режим, разходът на батерията е около 16% дневно. Много по-икономично работи в режим Expedition, който успяхме да изпробваме и е наистина удобен за преходи сред природата.

Huawei Watch Ultimate няма eSIM, но може да се използва за провеждане на разговори при Bluetooth. Качеството на говорителя и на микрофона е добро.

Ще ви харесат:

  • Впечатляващ дизайн, вдъхновен от премиум аналоговите часовници;
  • Богата функционалност, особено за любителите на гмуркането;
  • Пълен набор от здравни функции;
  • Добра интеграция с екосистемата на Huawei;

Имайте предвид:

  • Размерите на смарт часовника не са за всяка ръка;
  • Дисплеят, макар и добър, все пак е дисплей, а не циферблат и това се усеща при силно слънце;
  • Няма eSIM.

В заключение

Huawei Watch Ultimate е наистина състезател в своя собствена категория. При него дизайнът създава усещането за качествено изработено мъжко бижу, докато функционалностите са по-характерни за специализиран уред.

Това го позиционира над по-голямата част от смарт часовниците на пазара. Това обаче не значи, че имаме пред себе си модел без своя собствена аудитория. За гмуркачите ентусиасти Huawei Watch Ultimate е един по-красив водолазен компютър, докато за ценителите на премиум часовниците тук има изненадващо богат набор от функционалности.

Снимка 612986

Източник: Явор Николов

И двете групи ще намерят по нещо в този модел - без значение дали просто гледат часовника, или, подобно на него, никога не спират.