Имах възможност да тествам Huawei Honor 8 за период от около близо три седмици. Телефонът ме оставя със смесени чувства, като трябва да се вземе предвид, че съм голям почитател на Android и поне към днешна дата не бих сменил устройството си с такова с друга операционна система.

Основният ми телефон е Nexus 5X, преди това използвах Nexus 5, а още по-рано Sony Xperia и HTC. Използвам смартфон от десетилетие, започвайки с Nokia N95.

Първото нещо, което ми направи добро впечатление при тестването на Honor 8, е, че Huawei не са пестили от качествени материали и телефонът е много приятен на допир. Алуминиевият корпус му придава усещане за скъп апарат. Лично на мен златния цвят не ми допада, но за целите на тестването, това можеше да се пренебрегне.

Вградената тема, която съответства на цвета на телефона, прави много добро първоначално впечатление, но с течение на времето, когато инсталирах приложенията, които ползвам, този ефект се загуби.

Първото ми впечатление от работата с телефона бе, че е бърз. Каквото и да се опиташ да направиш, нещата при него се случва без каквото и да е забавяне и зацикляне. Явно Huawei са инвестирали не само във външния вид.

Тогава за жалост дойдоха и поредица от елементи и детайли, които лично мен ме разочароват. И те са свързани със софтуера на устройството, а не с неговия хардуер или външен вид.

Вече сме 2016, почти 2017 година, но Honor 8 дойде с изключително старата версия на Android - 5 (Lollipop). Това е проблем на почти всички производители, които базират устройствата си на Android - много бавното обновление. Актуалната версия по време на тестовете бе Android 7 и използването на устройство с по-стара ме накара да се почувствам, че сякаш се връщам назад във времето.

Huawei Honor 8 и Huawei Nova вече официално са в България

Huawei Honor 8 и Huawei Nova вече официално са в България. Ето на каква цена

Вижте с какви характеристики идват

Редица от новостите на Android 6 и 7 ми липсваха, а когато използвам обичайното си устройство (Nexus 5X), те дори не ми правеха впечатление.

Вторият сблъсък е отново добре познат казус в екосистемата на Android - така наречения bloatware. Honor 8 е натъпкан с приложения, които са със съмнителна стойност и така или иначе не използвам. Но те не могат да бъдат деинсталирани, защото са обозначени като системни. Редица производители, включително и Huawei, преинсталират приложения, които считат, че ще са полезни на потребителите. Може би на някои от тях са. Мен лично ме дразнят.

Едно от първите неща, които направих при тестването на телефона, бе да сменя клавиатурата, разработена от Huawei със стандартната на Google. Макар да бях решил да и дам шанс, след 10-минутно търсене на тире, реших, че има още какво да се желае от нея.

От гледна точка на батерия, телефонът ме изненада приятно като издържа близо два дни при средно интензивно използване, основно за интернет и по-малко обаждания.

Двете камери (две отпред и две отзад) работят чудесно и качеството на снимките е много добро. Като цяло бих определил телефонът като чудесен от хардуерна гледна точка.

Крайната ми оценка би била 10 от 10 за хардуер и 5 от 10 за софтуер. И основната причина е остарялата версия на Android и невъзможността да се деинсталират системните приложения.

При цена от около 800 лева, сериозно бих се замислил дали да закупя този смартфон. Ако Huawei предложат версия с чист Android, определено би си струвало за мен. В стандартния му към момента вид, по-скоро не.